Те са паметници на архитектурата, построени в края на XIX и началото

...
Те са паметници на архитектурата, построени в края на XIX и началото
Коментари Харесай

Предписания за аварийно укрепване е издала Община Варна за 3 сгради в центъра

Те са монументи на архитектурата, издигнати в края на XIX и началото на XX век
Три емблематични варненски здания - монументи на културата, имат потребност от спешно подсилване. Община Варна е изпратила инструкции до техните притежатели за тези действия.

И трите се намират на основната пешеходна улица в морската столица - бул. “Княз Борис I ”, където са част от отбор здания, строени при започване на XIX век, а тяхната хубост притегля погледите на минувачите.

Едната сграда със статут на недвижима културна полезност се намира на ъгъла сред бул. “Княз Борис I ” и ул. “Михаил Колони ” 1. Зданието е проектирано за жилищно-търговска постройка на Магърдич Кавафян.

Състоянието все още е несъмнено като приемливо. Построена е през 1924 година по план на арх. Георги Костов.

Негово дело е и другата постройка с инструкции за подсилване, която се намира на бул. “Княз Борис I ” 88 и бул. “Цар Освободител ”. Построена е през 1922 година Проектирана е за жилищна постройка на Петър Милчев. Техническото положение е несъмнено като неприятно. Тя също е частна благосъстоятелност.

Укрепване би трябвало да бъде направено и на архитектурния монумент на бул. “Княз Борис I ” 33, който е издигнат през 1914 година по план на арх. Атанас Несторов за жилищно-търговска постройка. Тя се намира в непосредствена непосредственост до храм “Свети Николай ”.

Според настоящите наредби притежателите на такива здания би трябвало сами да се грижат за парцелите си, монументи на културата.

Затова те са освободени от заплащане на налог здания.

“В последните години се вижда по какъв начин емблематични остарели здания трансформираха своя образ с помощта на напъните на техните притежатели. Такъв е казусът със постройката на някогашната Софийска банка на ул. “Преслав ”, която беше избавена малко преди да се разпадне ”.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР